Otrok se okoli tretjega leta začne bolj zavedati sebe, spreminja se tudi njegova igra in potrebe. Še vedno nam z veseljem pomaga pri gospodinjskih opravilih, se vključuje in čuti zadovoljstvo ob tem, da sam poskrbi zase in okolico. Vsake toliko je smotrno preveriti, če mu pripomočki, ki jih uporablja, na primer metlalopatapredpasnik, še ustrezajo, oziroma če jih morda še ni prerasel, jih po potrebi zamenjati ali pa dodati kakšne povsem na novo. Kako ponosen bo, če bo lahko s terilnikom pomagal treti orehe za praznično potico ali spekel božične piškote.

peka_piskotov

Med 2,5 in 6. letom starosti je tudi občutljivo obdobje za branje in pisanje. Prav je, da ga podpremo in omogočimo raziskovanje in učenje z bodisi materiali montessori: peščene črkemontessori tridelne karte, oboje imajo navodila oziroma predloge za uporabo, ali magnetne črke in številke. Nepogrešljive pri različnih igrah z glasovi so tudi različne figurice živali in drugih predmetov. Odlične so tudi v kombinaciji s tridelnimi kartami za dejavnosti prirejanja, razvrščanja pri mlajših otrocih (okoli drugega leta), pri pripravi različnih senzoričnih dejavnosti ali pri prosti igri.

dsc_5670

Ne smemo pa pozabiti na roko – Maria Montessori je rekla, da je roka orodje človekove inteligence –  in na dejavnosti, ki podpirajo razvoj fine motorike, koordinacije oko-roka in koncentracije. Za to starost so zelo primerne različne perlice za nizanje (perlice s črkami pa gotovo odgovarjajo tudi na potrebo, opisano malo višje), pikanje s pikalomzabijanje žebljev v pluto, senzorične igrače, kot je na primer senzorični spomin, radi pa imajo tudi težje izzive, na primer zavezovanje pentlje, sestavljanje težjih sestavljank.
zeblji_zabijanje
V tem obdobju pride v ospredje tudi igra vlog – ta praktična minimalistična kuhinja in kmetija bosta vašega otroka podprla v tem. Vsekakor pa priporočam, da otroka večkrat povabite v svojo domačo kuhinjo, da skupaj z vami aktivno sodeluje pri pripravi družinskih jedi s pravimi otroškimi pripomočki, a ko otroci pridejo v obdobje igre vlog, jim prava kuhinja teh potreb ne more zagotoviti.

Otroci med tretjim in šestim letom so zelo radovedni, vejo pa tudi že dobro, kaj jim je všeč in kaj ne. Izbira pravega darila zanje ni pretežka, če le sledimo otroku, njegovim interesom, zanimanjem, potrebam.

Zapišite vaš komentar

15 − 8 =