Otroci odkrivajo svet z vsemi svojimi čutili. Svet okoli sebe doživljajo bolj intenzivno kot mi odrasli, ki ga največkrat doživljamo le preko vida in sluha. Otroci se stvari okoli sebe tudi radi dotikajo, jih okušajo in vonjajo. V montessori vrtcih imajo na policah pripravljene dejavnosti, ki so namenjene ostrenju teh čutov. V tem prispevku se bom dotaknila vizualnih zaznav in sicer razvrščanja in prirejanja barv. Mali in Veliki T sem pripravila material za prirejanje barv.

Dejavnosti z barvami se začnejo z iskanjem osnovnih barv (rumena, rdeča, modra), nadaljujejo s sekundarnimi barvami (zelena, oranžna, vijolična, roza, rjava, siva, bela, črna) in končajo z različnimi odtenki barv (Pitamic, 2013). Malima sem pripravila dejavnost iskanja enakih odtenkov iste barve. Idejo za pripravo dejavnosti sem dobila pri prijateljici. V trgovini, kjer prodajajo zidne barve sem vzela par barvnih lističev z odtenki iste barve. Potrebovala sem vsakega po dva (dva z rdečimi odtenki, dva z zelenimi odtenki, …). Doma sem že imela lesene ščipalke. Iz enega para barvnih lističev sem izrezala zvezdice in srčke, drugi par pa sem prilepila na malo trši karton. Izrezane barvne oblike sem prilepila na lesene enobarvne ščipalke. Nastalo pa je tole….razvrščanje odtenkov_1

razvrščanje odtenkov_2
Pri tej dejavnosti mora otrok najti ustrezen par vseh odtenkov ene barve, tako, da ščipalko z barvnim odtenkom pripne na ustrezen odtenek na barvnem lističu. Sprva sta imeli v škatli le eno barvo z vsemi odtenki, kasneje sem dodala še ostali dve. razvrščanje odtenkov_5Dejavnost je pritegnila obe, vendar pa z različnimi težavnostnimi stopnjami. Velika T je brez problema poiskala pare odtenkov vseh treh barv.
razvrščanje odtenkov_3
Mala T pa se je osredotočila na eno barvo, pri čemer pari niso bili vsi ustrezni. Vsekakor pa ji je dejavnost predstavljala ravno pravšnji izziv, saj si jo je kasneje še večkrat izbrala.

Vir: Pitamic, Maja (2013): “Pokaži mi, kako se to naredi”. Mladinska knjiga, Ljubljana

2 komentarja

  • montessori doma

   Sem vesela, da jo boste uporabili v razredu.
   Lep dan.

  • Živa

   Kako odlična dejavnost!
   To bom pa tudi jaz uporabila za učence v šoli.
   Super, najlepša hvala za idejo!

   Živa

Zapišite vaš komentar

86 − 79 =